HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Elmas Taşının Özellikleri Nelerdir?

Elmas Taşının Özellikleri Nelerdir?

 

Elmas nasıl bir taştır?

 
Karbondan oluşan elmas dünyada bilinen en sert taştır. En genç elmas 100 milyon yaşında olup en yaşlı elmas madeni 100 milyar yaşına kadar çıkabilmektedir. Elmas karbondan oluşur ve elmas madenini oluşturan karbonlar birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Aynı şekilde grafit de karbonlardan oluşmasına rağmen karbon bileşenleri birbirine sıkı sıkıya bağlı değildir. Elmasların birçok kesim şekli vardır. Gül kesimi elmas Türkiye’de en yaygın kullanılan elmas çeşididir. Pırlanta (brilliant cut) diye de bilen bir kesim şekli vardır. Bu kesim şeklinde 57 tane faset yani kesim yüzeyi bulunmaktadır. Oldukça eski ve tarihi olan bir kesim şeklinde elmas kesimidir ve 12 – 37 kesim yüzeyi arasında değişen fasetten oluşur. Elmas kesiminde mıhlama işlemi sırasında elmasın altına jelatin (foya) konur. Daha büyük taşlarda elmas taşını parlatmak amacıyla kurşun kullanılır. Buna da çakma denir. 

Elmas nasıl sınıflandırılır?

 
Yüzük, Kolye, Bileklik, Küpe gibi bütün takıların üzerinde elmas kullanılabilir. Pırlanta kesiminde 4C denilen kalite standartları vardır. Elmasta ise 4C standardı yoktur. 4C den bir tanesi olan Color (renk) D harfinden başlayarak Z harfine kadar devam eder. Yani saf beyazdan sarı renge doğru bir yol izler. Diğer kalite özelliklerinden bir tanesi Clarity (berraklık) özelliğidir. Berraklığı belirleyen, elmasın oluşumu sırasında meydana gelen karbon izlerdir.  İçerisinde iz olmayan pırlanta ya da elmas madeni bulmak oldukça zordur. Bu tarz elmasların fiyatları da çok yüksektir.  Diğer bir özellik de Carat (karat)’tır. 0,20 gram 1 karata eş değerdir. Dördüncü özellik ise Cut (kesim)’dir.  Kesim bütün değerli taşlar için önem arz etmektedir. Işığı iyi yansıtan ve parlaklık derecesi çok iyi olan taşların kesimi iyi kesimdir diyebiliriz. 
 

Elmas takı kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

 
Elmas takı kullanırken elmasın;  çarpma, vurma gibi etkilerden uzak tutulmasında fayda vardır. Elması sadece elmas çizer. Dolayısı ile elmasın darbelerden dolayı çizilmesi ya da kırılması söz konusu değildir. Zamanla yağlanan elmas köpüklü su ve yumuşak bir diş fırçası ile temizlenmeli. Ve temizlenen mücevher bol su ile durulanıp kurutulmalı. Taşların birbirini çizmesini önlemek amacıyla uzun zaman kullanılmayacak olan elmasları ayrı kutular içerisinde saklamakta fayda vardır. 
 

Elmas hangi kıyafetler ile birlikte kullanılır?

 
Elmas sonsuzluğu simgeler. Bundan dolayı günümüzde elmas her zaman ve her yerde, her türlü kıyafette kullanılabilir. İster tektaş olarak olsun ister diğer değerli taşlar ile birlikte olsun her fırsatta elmas kullanılabilir. Elmas kesimi genellikle eski çağları sembolize ettiği için resmi toplantılarda ve gece davetlerinde elmasın takılması daha uygundur. 
 

Elmas hangi değerli taşlar ve metaller ile birlikte kullanılır?

 
Elmas, metal aksam olarak altın, gümüş gibi metaller üzerinde rahatlıkla kullanılabilir. Günlük kullanımda ise tercih edilen 8 ayar altının üzerindeki elmastır. Elmas bütün diğer değerli taşlar ile birlikte kullanılabildiği gibi ekseriyetle tek başına kullanılır.  Elmas eski dönemleri de simgelediği için safir, yakut, zümrüt gibi değerli taşlar ile birlikte de kullanılabilir. 
 

Elmasın gerçek olup olmadığını nasıl anlarız?

 
Pırlantanın eşiti olarak bilinen taş kübik zirkondur. Halk arasında atom taşı olarak da adlandırılır. Pırlanta ve/veya elmasa göre çok farklı ayırt etme yöntemleri vardır. Elmas madeninin üzerinde izler (karbon izleri) vardır. Sentetik ürünlerde ya da zirkonda böyle bir durum söz konusu değildir. Elmasın gerçek olup olmadığını ayırt edebilmek için elmasın üzerine  çizgi çekildiğinde çizilip çizilmediğine bakılmalıdır. Eğer elmas çiziliyorsa o elmas gerçek değildir. Çünkü elmas ve pırlanta herhangi bir şekilde çizilmez. Elması ancak bir elmas çizebilir. Zirkon ya da sentetik taş üzeri çizildiğinde çizik belli olur ve iz kalır. Elmasta böyle bir durum söz konu değildir. 
 
Elmas alırken uluslararası sertifikalı ürünleri tercih etmekte fayda vardır. Günümüzde 1 karatın üzerindeki pırlantalarda sertifikalar geçerli olmakla birlikte 1 karatın altında elmas alınacağı zaman güvenilir bir yerden almakta ve taşın satın alındığı mağazanın sertifikasını almakta fayda vardır.  Laboratuvar ortamında yapay olarak üretilen Mozanit taşını da elmastan ayırt edebilmek oldukça güçtür. Sadece pırlanta ve elmas konusunda uzman kişiler elmas ile mozanit taşını birbirinden ayırabilir. Mozanit taşı içerisinde havai fişek benzeri ışık yansımaları vardır. Ayrıca kesim yüzeylerinden biri olan baselden bakıldığı zaman kürenin iç tarafının çift görülmesi gibi bir yansıma da mevcuttur. Mozanitin rengi yeşile çalmasına rağmen elmas ya da pırlanta da bu durum söz konusu değildir.
 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.